marți, 8 ianuarie 2008

Ce este dezvoltarea personală?


de Constantin D. Pavel

Te afli pe stadion, la un meci de fotbal. Nu ai habar de regulile acestui sport. Şi, mai mult decât atât, stai la nivelul terenului, pe banca de rezerve. Ceea ce se întâmplă pe teren poate fi descris, din punctul tău de vedere, astfel: o adunătură de nebuni care aleargă după o minge, încercând să o introducă în poartă!

Vezi lucrurile doar în două dimensiuni: pe lungimea şi pe lăţimea terenului.
Deodată, cineva te ia de mână şi te urcă în primele rânduri ale tribunei din spatele tău! Şi-atunci... minune! Începi să înţelegi câte ceva! Vezi jucătorii de deasupra, îi remarci mai bine, îţi dai seama de locul lor în teren şi realizezi că fiecare dintre ei are rolul lui bine definit. Traiectoriile mingii nu ţi se mai par atât de haotice. Şi aceasta pentru că cineva te-a îndrumat... mai sus! Pe lângă lăţime şi lungime, a adăugat... înălţime!
Apoi, acel cineva te urcă şi mai sus în tribună, rând după rând, până când ajungi în top, acolo unde întreg terenul şi jucătorii de pe el îţi par ca piesele unui joc de mult descifrat! Înţelegi multe acum, scheme de joc, tehnici, pase în întâmpinare... Şi îţi dai seama, cu stupoare, că... poţi anticipa jocul! Poţi să prevezi, în funcţie de randamentul celor din teren, care echipă va câştiga! Poţi să prevezi Viitorul! Şi toate acestea pentru că ai adăugat înălţime perspectivei tale!

Aceasta este dezvoltarea personală. O formă de educaţie diferită de celelalte două pe care le-ai primit până acum (lungime = educaţia din familie; lăţime = educaţia din şcoală). Este înălţimea = educaţia din Viaţă! Pe aceasta nu o poţi primi pe marginea terenului. Ori intri în teren şi joci alături de ceilalţi jucători, învăţând în timp ce joci, ori alegi pe acel cineva (mentorul tău) care să-ţi arate drumul pe care el a păşit deja. Fără un mentor, dacă nu intri tu însuţi în joc, nu vei învăţa niciodată!

Alege-ţi un mentor şi învaţă să vezi imaginea în ansamblu, nu doar pe bucăţele! Capătă Viziunea a ceea ce va fi să vină în viaţa ta! Lasă-te ghidat de experienţa şi cunoştinţele celor care au reuşit înaintea ta!
Cu Profesor de... Fericire, vei accede la cea mai preţioasă resursă a vieţii tale: dezvoltarea personală! Iar cu dezvoltare personală, toate visele ţi se pot împlini!

Niciun comentariu:

Gândul Zilei 1118 - Luni 23 ianuarie 2023:

”Golește-ți mintea, o dată pe zi. Retrage-te câteva minute și intră în stare alfa, iar acolo caută pepita ta de aur din ziua respectivă, înt...