marți, 18 noiembrie 2008

Dreptul la lene...

de Paul Lafarge

Lucrarea "Dreptul la lene" a fost scrisă în 1885 (acum două secole, da, nu e
o greşeală!) şi e mai actuală ca oricând. Vorbeşte până şi despre criza
unde vom ajunge...

Iată argumentele, pe scurt:
1. muncim mai multe ore şi producem mai mult, ca să câştigăm mai mult
- aşa ni se cere ideologic de către societatea capitalistă - că
doar marii industriaşi/patroni au nevoie de oameni motivaţi, care să
le producă mai mult, să se îmbogăţească ei mai mult; lenea nu e bună,
că nu muncim pentru ei, nu ne înregimentăm.
2. produsele, la un moment dat, nu se mai vând, căci sunt prea multe, piaţa e saturată, iar oamenii nu mai au bani - salariile oferite de
industriaşi/patroni nu sunt suficiente pentru toată tentaţia la care produsele lor ne supun; intervine publicitatea, care ne convinge să cumpărăm.
3. tentaţi, vrem să cumpărăm. Muncim mai mult, să câştigăm mai mult, să ne permitem. Mulţi ne lăsăm tentaţi şi facem şi credite.
4. la un moment dat sunt atât de multe produse, că nu mai are cine le cumpăra - căci spirala infernală continuă. Continuăm să muncim mai mult, ca să ne plătim creditele, să consumăm mai mult.
5. dacă tot sunt dispuşi din ce în ce mai mulţi oameni să muncească mai mult, de ce să angajeze patronii 10 oameni în loc de 7, sau chiar 5, că doar or să muncească bine ăia 5, dacă sunt bine prinşi în credite şi dorinţe de consum. Şomajul e gata! Astfel, mai puţini oameni muncesc mai mult, calitatea produselor/serviciilor scade, dar nu contează pentru patron: banii vin. Şomerii - treaba lor!
6. creditele sunt din ce în ce mai multe, căci cine intră în cercul lor, iese greu.
7. la un moment dat, piaţa crapă: locuri de muncă, credite, imobiliare, totul pică.

Ei bine, acum ne aflam în acest al 7-lea moment. E incredibil, dar acelaşi autor ne explică faptul că dacă am munci mai puţin, fiecare dintre noi, am putea trăi toţi mai bine, şomajul ar scădea - nivelul de viaţă al populaţiei s-ar îmbunătăţi. Dar nu ar mai câştiga atât de mult patronii...
Numiţi asta nebunie, mania persecuţiei, paranoia, dacă doriţi. Dar parcă nu e absurd ce a spus omul ăsta. Şi a spus-o cu... 123 de ani în urmă!
Argumente contra?

2 comentarii:

Anonim spunea...

E prea simplu, ca sa aiba dreptate. De fapt e vorba ca lucrurile nu sunt bine organizate. Aici se produce un dezechilibru.
De exemplu, agricultura nu e folosita cum trebuie. In agricultura nu se produce suficient. Asa se face ca legumele si fructele sunt mai scumpe decat carnea.
Nu se investeste munca in educatie. Aici ar trebui muncit enorm pentru a forma oameni.
Sunt multe lucruri inutile, grotesti carora li se face publicitate.

Anonim spunea...

Cartea a fost scrisa de fapt in 1883 de Paul LaFargue...marxist de seama (s-a si casatorit cu fiica lui Karl Marx daca nu ma insel) Stiu si eu daca o fi asa un bun exemplu de urmat...

Gândul Zilei 1118 - Luni 23 ianuarie 2023:

”Golește-ți mintea, o dată pe zi. Retrage-te câteva minute și intră în stare alfa, iar acolo caută pepita ta de aur din ziua respectivă, înt...