duminică, 6 iulie 2008

Leadership în Network Marketing

de Constantin D. Pavel

(...)
Leadershipul are şi el regulile lui. Poţi citi o mulţime de cărţi şi de articole despre aceste reguli, dar până când nu iei decizia de a le pune în practică, de a le încerca pe pielea ta, ele nu vor produce rezultate pentru tine. În cele ce urmează îţi voi prezenta principalele reguli ale leadershipului şi, pentru a le înţelege mai bine, le voi exemplifica pas cu pas cu momente din experienţa personală sau a altor lideri pe care i-am cunoscut în afacere.
Primul principiu: nimeni nu se naşte lider!
Afirmaţia „e un lider înnăscut“ e falsă. Capacitatea de a fi lider nu se transmite genetic. Ea se dobândeşte prin autoeducaţie şi tocmai de aceea nu poate fi lăsată moştenire. A fi lider este o abilitate dobândită prin dorinţă, voinţă, muncă şi perseverenţă. E la fel ca, de exemplu, capacitatea mea de a scrie cărţi, articole, eseuri, povestiri şi poezii. Oricât aş încerca eu să las moştenire copilului meu această abilitate, nu o pot face; singurul mod în care fiul meu ar putea să-mi calce pe urme şi să devină, la rândul lui, scriitor, ar fi munca proprie în această direcţie. (În paranteză fie spus, sunt foarte mândru de fiul meu Andrei, pentru că a îmbrăţişat, la rândul său, arta scrisului şi a desenului – şi sunt convins că va reuşi să-şi împlinească toate visele, în orice direcţie ar dori să pornească în viaţă, fiindcă a înţeles ce e munca şi nu se dă în lături de la ea!) Liderii se autocreează, prin decizia personală. A fi lider ţine, deci, de alegerea fiecăruia, inclusiv de a ta, dragă cititorule! Şi tu poţi fi lider, dacă hotărăşti să fii!
Şi în network marketing, ca şi în marile organizaţii de succes din lume, a fi lider nu e sinonim cu a ocupa o funcţie de conducere sau o treaptă superioară de pe grila planului de marketing. Vei întâlni, din păcate, foarte mulţi... „şefi“ în reţeua ta, care au impresia că sunt lideri – şi va trebui să-ţi antrenezi foarte mult ochiul interior, pentru a-i putea recunoaşte pe adevăraţii lideri, pe cei pe care ar trebui să-i iei de exemplu şi să-i duplici.
Un lider este omul care îşi construieşte viaţa în jurul unor principii universal valabile şi le respectă oricând şi oriunde, atât în mijlocul structurii, cât şi în afara ei. Un lider nu conduce prin autoritate, ci prin exemplu personal; el alege să inspire, să ajute, să încurajeze şi să influenţeze pozitiv pe cei cu care intră în contact – şi toate acestea din dorinţa de a contribui la o viaţă mai bună a tuturor oamenilor!
Cum îi poţi recunoaşte pe lideri? Cercetează cu atenţie trăsăturile de caracter ale oamenilor din jurul tău – nu neapărat doar pe ale celor care au ajuns în vârful ierarhiei, căci lideri există la orice nivel. Şi când vei găsi un om cu un caracter puternic, apleacă-te un pic mai mult asupra lui şi studiază-l. Vei întâlni adesea la el toate aceste trăsături de caracter, care îţi vor demonstra că ai găsit omul pe care îl poţi ruga să-ţi fie mentor:
– viziune pe termen lung şi foarte lung;
– excelenţă în orice acţiune, cât de insignifiantă ar părea;
– planificare avansată;
– disciplină personală;
– entuziasm;
– responsabilitate;
– spirit de sacrificiu;
– modestie;
– influenţă pozitivă;
– perseverenţă.
Acest om va fi unul dintre puţinii la care vei constata că îşi aliniază modul de a fi la valorile şi principiile personale. El crede în ce spune şi spune ce crede. Crede în ce face şi face ce crede. Spune ce face şi face ce spune. El ştie că ceea ce face are efecte majore mai târziu şi întotdeauna îndrumă oamenii având vie în minte imaginea de ansamblu a muncii întregii echipe. El ştie că fiecare acţiune a fiecărui om din echipă are putere de influenţă şi poate conduce la creşterea sau descreşterea echipei, după caz. De aceea face deseori apel la disciplină şi la respectarea principiilor, la respectarea sistemului şi la educarea rapidă a oamenilor noi.

==========================================================================
Extras din cartea "Alţi 3 Paşi spre Extraordinar!", de Constantin D. Pavel, care va apărea luna viitoare la Editura PAVCON. Detalii la www.pavcon.ro. Comenzi la comenzi@pavcon.ro

Niciun comentariu:

Gândul Zilei 1118 - Luni 23 ianuarie 2023:

”Golește-ți mintea, o dată pe zi. Retrage-te câteva minute și intră în stare alfa, iar acolo caută pepita ta de aur din ziua respectivă, înt...