duminică, 29 martie 2009

S-a întâmplat azi-noapte!

de Constantin D. Pavel

S-a întâmplat azi-noapte!

Pur şi simplu, pe la ora 3 dimineaţa m-am trezit brusc din somn, cu o revelaţie în minte: am aflat DE CE a luat România bătaie de la Serbia!

Îmi plac meciurile de fotbal, mai ales cele ale echipei naţionale, dar de când am renunţat la televizor, nu mai sunt atât de "înfocat" cum eram înainte vreme. Partida de aseară, însă, am ţinut cu tot dinadinsul să o urmăresc, pentru că ştiam că este meciul crucial pentru calificarea la Campionatul Mondial din 2010, din Africa de Sud. Aşa că l-am urmărit, cu lumina stinsă (am participat cu plăcere la EarthHour)...

Mâhnit de înfrângerea alor noştri cu 3 la 2, m-am culcat, încercând să îmi dau seama DE CE, în pofida efortului impresionant depus de echipa României, meciul a părut a fi, de la început până la sfârşit, unul al neputinţei? Ce resorturi interioare n-au funcţionat cum trebuie, ce mecanisme s-au gripat la nivelul echipei, ce anume s-a întâmplat cu staff-ul tehnic şi cu tot ce a ţinut de acest meci, de am luat bătaie?

Cum spuneam, răspunsul m-a trezit, pur şi simplu, din somn! Şi m-a făcut să mă dau jos din pat şi să aştern totul pe hârtie, pentru a putea să vi-l împărtăşesc şi vouă - iar voi, cu responsabilitate, să îl daţi mai departe. De ce aţi face asta? Fiindcă acest răspuns conţine în el adevăruri profunde, care pot fi extinse la nivelul întregii societăţi româneşti. Este răspunsul la o întrebare cu un spectru mai larg:

DE CE, ÎN ULTIMII ANI, ROMÂNIA IA BĂTAIE CONSTANT, PE TOATE PLANURILE ŞI ÎN TOATE DOMENIILE: SOCIAL, ECONOMIC, POLITIC, CULTURAL, ŞTIINŢIFIC, EDUCAŢIONAL?

Răspunsul vă va şoca la fel de mult cum m-a şocat şi pe mine:

PENTRU CĂ ROMÂNIA NU MAI E A ROMÂNILOR, IAR NOI NU MAI SUNTEM AI ROMÂNIEI!

Argumente? Iată câteva... (însă dacă veţi sta să analizaţi cu atenţie, veţi putea să le identificaţi şi singuri, în viaţa fiecăruia dintre voi!)

În privinţa echipei de fotbal şi a staff-ului tehnic, pornind de pe teren şi terminând cu diriguitorii fotbalului românesc: majoritatea (99,99%) sunt, din punct de vedere financiar, independenţi. Majoritatea sunt "cetăţeni europeni" sau chiar "cetăţeni planetari", adică îşi pot permite să trăiască în orice colţ al planetei ăsteia, dacă lucrurile nu merg cum trebuie în ţara lor.
Mai mult decât atât, datorită manelizării (tot în proporţie de 99,99%) şi huliganizării suporterilor care merg pe stadioane, jucător de eşti, nu prea mai ai pentru cine să joci, fiindcă oricum frumuseţea reală a jocului, de dragul artei numită fotbal, nu poate fi percepută de un public lipsit de receptorii necesari.
Devotamentul fizic pe teren nu este de ajuns. Mai trebuie adăugat un ingredient, fără de care victoria refuză să vină: se cheamă dedicare sufletească. Aceasta a lipsit şi lipseşte de ani buni românilor, inclusiv a celor de pe terenurile de fotbal! Sârbii au avut-o (dintotdeauna, parcă!) şi de aceea au câştigat. Ei au intrat pe teren învigători deja! Pentru că ei încă mai sunt sârbi şi încă mai au o ţară în numele căreia joacă fotbal!...

În privinţa vieţii românilor, în general, iată încă un argument: stăteam zilele trecute în maşină, în parcare, pe unul din bulevardele mari şi circulate ale Capitalei, aşteptându-mi soţia. Ascultam muzică şi, deodată, am conştientizat ce mi se înfăţişa ochilor, din poziţia în care mă aflam: în faţa mea, o bancă; în oglinda retrovizoare, alte... trei! Iar pe întreg bulevardul, de la un capăt la altul, numărându-le mental, erau nu mai puţin de... 24 de sedii şi sucursale de bănci!
Şi atunci am conştientizat că românii (cel puţin 75% din ei!!!) au vieţile vândute băncilor! Şi eu şi toţi prietenii mei - dar absolut toţi! - avem împrumuturi la bănci! Şi majoritatea nu pentru investiţii, ci pentru cheltuieli!
În cadrul cursului "Învaţă Să Faci Bani!" pe care îl susţin am analizat, la un moment dat, câte zile dintr-o lună munceşte o familie pentru ea şi nevoile ei reale - şi oamenii au rămas înmărmuriţi când au aflat răspunsul: doar 3 zile! Restul munceşte pentru stat, pentru patron şi... pentru bănci/bancheri! Faceţi şi voi socoteala, vorbiţi cu un contabil pentru a vă lămuri în privinţa impozitelor şi... vă veţi da seama.
Citeam pe un forum despre "jocul" jucat de băncile din România cu creditele pentru locuinţe: piaţa imobiliară a fost umflată intenţionat la preţuri aberante, câţiva ani s-a dat "liber la credite imobiliare", oamenii au fost ademeniţi să încheie contracte pe câte 25-30 de ani (o viaţă de om, de altfel!) şi acum, când preţurile la locuinţe au scăzut (şi vor scădea în continuare, la doar 20% din preţurile vehiculate acum un an, pentru că, de fapt, aceasta este valoarea lor reală de piaţă!), oamenii se vor trezi că au de achitat o casă de 5-8 ori!!! Deja sunt familii date afară din casă, pentru că nu au plătit ratele la timp şi, deşi nu mai au casa, sunt obligaţi, prin contract, să achite în continuare ratele, fiindcă la noi nu există legea falimentului persoanei!
Astfel, românii sunt nevoiţi să muncească, zeci de ani de-aici înainte, pentru acţionarii băncilor majoritar străine, cărora nu le pasă nici cât negru sub unghie de români şi România! O listă a tuturor băncilor din România poate fi găsită la această adresă. Nu că v-ar fi de folos în vreun fel, însă, doar aşa, ca fapt informativ, e bine să vă daţi seama...

În privinţa sistemului politic... nici nu mai are rost să dezvolt subiectul. Anul ăsta vom avea alegeri prezidenţiale. Staţi să vedeţi circ şi mizerie umană!...

În privinţa sistemului social, Dumnezeu cu mila! Instituţiile existente sunt doar de formă. Ce funcţionează, funcţionează din inerţie sau atât cât să justifice lefurile aberante ale celor aflaţi în vârful ierarhiei. Scandaluri cu mafioţi aflaţi la conducerea poliţiei, scandaluri cu mafioţi aflaţi în sistemul sanitar, scandaluri cu mafioţi aflaţi în conducerea învăţământului de stat, peste tot numai scandaluri cu mafioţi! Iar aceştia au în continuare pâinea şi cuţitul în mâinile lor!...

În privinţa sistemului cultural, răspunsul e mai mult decât vizibil: manelizarea majorităţii televiziunilor, a tabloidelor şi a anumitor posturi de radio ridică incultura şi stilul de viaţă ţigănesc la rang de exemple socio-culturale. Transformarea românilor în rromi pare a fi ţelul tuturor posturile TV comerciale şi a ziarelor de scandal. Şi le reuşeşte al naibii de bine, din păcate!

În privinţa sistemului educaţional: copiii noştri nu mai învaţă aproape nimic folositor la şcoală! Tot patronatul se vaită că nu mai are pe cine să angajeze şi atrage atenţia că tinerii ies total nepregătiţi de pe băncile liceelor şi facultăţilor. Cel mai bun exemplu, pe care l-am mai dat într-un articol pe acest blog: o domnişoară de la un oficiul al Poştei Române, căreia, pentru că nu îi mergea calculatorul, nu a ştiut să facă, pe hârtie, o simplă scădere cu virgulă!!!

În privinţa sistemului ştiinţific, n-am mai auzit nimic de vreun institut de cercetări românesc de ani de zile! Revista "Ştiinţă şi Tehnică", la care cu mândrie am lucrat imediat după in-voluţie, a fost distrusă intenţionat şi nu mai ştie nimeni nimic de ea... Celelalte publicaţii de popularizare ştiinţifică sunt clone ale unor publicaţii occidentale, care nu au nimic de a face cu ceea ce se întâmplă, din punct de vedere al cercetărilor, pe plaiurile mioritice...

Poate că pare sumbră imaginea prezentată de mine aici, poate pare sumbru răspunsul la întrebarea: DE CE a luat România bătaie de la Serbia?, dar aşa am simţit eu că se prezintă realitatea zilelor noastre... Dacă vreţi să combateţi, aştept comentariile voastre. Dar parcă văd că nu prea veţi găsi argumente...


Trei lucruri pe care le poţi face chiar acum pentru ca acest mesaj să aibă un impact pozitiv:

1. Lasă un comentariu şi participă la discuţii!
2. Înscrie-te la Newsletter (e Gratuit!!!), pentru a primi mai multe ponturi fierbinţi şi idei folositoare!
3. Pune un link către acest articol în fiecare mail, mesaj, site sau blog al tău, pentru ca toţi prietenii tăi să poată beneficia de aceste informaţii! Transformă-te într-o sursă de informaţie benefică pentru lume!

2 comentarii:

Miki spunea...

Este o apreciere care poate fi cea mai apropiata de realitate.Baietii nu au fost mai motivati si mai determinati decat sarbii, care sunt recunoscuti pentru daruirea lor(vezi si conflictul cu gigantul american).

Te felicit pentru acest comentariu asupra starii romanesti in acest moment.
Toate bune,
Miki Braicu

Miki spunea...

Te felicit pentru acest comentaariu asupra atitudini romanesti, cred ca aici trebuie ceva transformat.Se pare ca nimanui nu-i pasa de pregatirea mentala a romanilor, de cunoasterea celor mai elementare notiuni de educatie, cunoastere a celor mai elementare principii de viata.....samd.

Toate bune,
Miki Braicu

Gândul Zilei 1118 - Luni 23 ianuarie 2023:

”Golește-ți mintea, o dată pe zi. Retrage-te câteva minute și intră în stare alfa, iar acolo caută pepita ta de aur din ziua respectivă, înt...