joi, 12 februarie 2009

Cateheze

de Constantin D. Pavel

Vă recomand cu cea mai mare căldură lucrarea Părintelui Ierodiacon Gamaliel Sima, de la Mănăstirea Antim, din Bucureşti - CATEHEZE - Sfânta Taină a Căsătoriei. Nu mă voi apuca să o laud, fiindcă vorbele mele ar fi prea seci pentru a putea descrie încărcătura spirituală şi emoţională din această carte.
Tot ce pot să fac e să extrag diverse pasaje şi să vi le ofer, dimpreună cu posibilitatea de a comanda această carte, pentru a o simţi în mâinile tale şi a te bucura de ea, de la Libraria Virtuală.
Cartea arată aşa:

Iar acum, zicerile promise:

"Cel ce învaţă din greşeli se înţelepţeşte, dar înţelept cu adevărat e cel ce învaţă din greşelile altuia."

"Dumnezeu este iubire şi ne-a creat pentru iubire."

"Dumnezeu le-a creat pe toate cele ce sunt şi pe om, nedeosebite din punct de vedere al sfinţeniei vieţuirii, ca să aibă o legătură vie între ele şi cu Dumnezeu."

"Toate puterile sufleteşti concură în actul iubirii, dar voinţa este motorul. Dacă vrei, poţi să iubeşti, dar numai să ştii pe cine iubeşti şi de ce trebuie să iubeşti, ca iubirea ta să fie deplină."

"Iubirea este posibilă numai între persoane egale, cu libertate egală, în stare să spună: “Da, şi eu te iubesc!”. Altfel este siluire, e viol, e ură şi nu este iubire."

"Motorul iubirii e voinţa de a iubi."

"Bărbatul şi femeia sunt creaţi de Dumnezeu complementari şi toată viaţa lor este marcată de această complementaritate."

"La mare preţ este statornicia într-o singură iubire şi numai aceasta este considerată taină înaintea lui Dumnezeu. Nunta a doua este un pogorământ pentru neputinţa firii omeneşti a unora. Cei recăsătoriţi primesc numai o binecuvântare a Bisericii şi ritualul nunţii acesteia conţine mai mult rugăciuni de iertare şi de pocăinţă, iar preotul care a slujit nu are voie să participe la petrecerea unei asemenea nunţi, sub ameninţarea caterisirii."

"Era un musulman care avea un harem numeros şi într-o bună zi le zice femeilor sale aşa: “Ştiţi, dragele mele, vine o vreme când în viaţa bărbatului se schimbă unele lucruri şi el ajunge la o răscruce. Viaţa mea, de acum se va schimba…m-am îndrăgostit de alt harem “."

Niciun comentariu:

Gândul Zilei 1118 - Luni 23 ianuarie 2023:

”Golește-ți mintea, o dată pe zi. Retrage-te câteva minute și intră în stare alfa, iar acolo caută pepita ta de aur din ziua respectivă, înt...