joi, 3 noiembrie 2022

Gândul Zilei 1037 - Joi 3 noiembrie 2022:

 ”Confucius ne-a lăsat moștenire o mulțime de principii valoroase, dar de departe cel mai valoros pentru mine a fost acesta: 'Dacă-ți place ceea ce faci, nu vei munci nici măcar o singură zi din viața ta!'

Privind în urmă, realizez că de-a lungul a mai bine de 35 de ani de activitate, am făcut ce nu mi-a plăcut doar vreo doi ani, și şi aceia cumulați, formaţi din perioade de la câteva săptămâni la câteva luni. Foarte curând în viață mi-am dat seama că sunt, cum bine descrie Jeffrey Combs în audiobook-ul său, 'Imposibil de angajat', fiindcă nu rezistam să fac lucruri care nu-mi făceau plăcere, care nu mă provocau, care nu-mi ofereau șansa de a învăța ceva nou. Am avut nu mai puțin de 9 serviciuri în 14 ani trăiți în postura de angajat și la niciun job n-am mai stat din momentul în care activitatea a devenit repetitivă și lipsită de posibilitatea de a-mi stabili eu însumi venitul lunar.

Știu, veți zice – cum au zis și părinții mei, vreme de decenii întregi – că nu e bună lipsa de siguranță, că un post călduț și retribuit cât mai gras, eventual la stat, îţi asigură o pensie liniștitoare, însă eu nu am fost și nu sunt acel tip de om, care așteaptă vârsta pensionării pentru a face ce îi place cu adevărat. Și nu, nu-s mai cu moț, sunt mulți ca mine, i-am întâlnit adesea pe drumurile vieții, acelea care nu duc la serviciu, ci la seminare, cursuri și bootcamp-uri, în locuri unde se predă Libertatea.

Pe de altă parte, cine pornește pe calea aceasta va constata că nu este ușor, ba din contră. Însă cu fiecare pas făcut înainte, care te îndepărtează de siguranță, mușchii asumării personale se întăresc tot mai mult și deciziile devin din ce în ce mai bune, conducându-te, în cele din urmă, spre crearea sau achiziționarea de vehicule care îți conferă și viteză de deplasare și confort și resurse și – ceea ce este cel mai important! – bucuria de a face în fiecare zi ceea ce îți place! Ceea ce se traduce, în final, prin libertatea de a fi tu însuți.

Dacă valoarea ta primordială este siguranța, stai liniștit la serviciul tău, dar dacă este libertatea, pornește pe acest drum chiar în acest moment, fă ceea ce-ţi place să faci şi citeşte zilnic citatul lui Confucius, până când îl vei internaliza şi vei ajunge să-l trăieşti aievea: 'Dacă-ți place ceea ce faci, nu vei munci nici măcar o singură zi din viața ta!'”

Niciun comentariu:

Gândul Zilei 1118 - Luni 23 ianuarie 2023:

”Golește-ți mintea, o dată pe zi. Retrage-te câteva minute și intră în stare alfa, iar acolo caută pepita ta de aur din ziua respectivă, înt...