vineri, 22 martie 2013

Indignati-va!

de Cristian Campeanu


Unde întorci capul zilele acestea vezi numai manifestări ale unui faliment moral profund al societăţii româneşti în care reperele sunt calcate în picioare iar valorile sunt răsturnate, în care susul este jos, albul, negru iar Binele, Rău. Judecătorii care nu iau şpagă sunt “tâmpiţi”, Năstase este martirizat, iar Macovei, demonizată, plagiatul a devenit titlu de glorie, la Salon de livre merge Marga cu suita în vreme ce Patapievici, Pleşu, Liiceanu şi Cărtărescu stau acasă, liberalii sunt mai naţionalişti şi mai anti-europeni decât colegii lor comunişti, parlmentul a devenit refugiul mafiei, iar doamna Udrea este un candidat serios la şefia PDL. România este atât de coruptă moral încât moare pe dinăuntru.
 Ceea ce face ca o naţiune să fie puternică nu este nici armata, nici politica, nici economia, ci spiritul ei. O naţiune al cărei spirit este frânt nu poate realiza nimic. Nu poţi avea o economie sănătoasă şi prosperă fără un număr mare de companii mici şi mijlocii dinamice. Dar nu poţi avea astfel de companii dacă nu există oameni dornici să îşi asume riscuri şi încrezători în şansa şi abilitatea lor de a deveni prosperi, de a crea ceva din nimic şi de a lăsa ceva în urma lor. Dincolo de calcule economice complicate, dincolo de scheme financiare şi acorduri internaţionale şi chiar dincolo de resursele unei ţări, orice economie de piaţă sănătoasă se sprijină pe aceşti oameni liberi,optimişti, responsabili şi dornici de risc. Or, în România nu există suficienţi oameni de acest fel. Spiritul întreprinzător al naţiunii a fost aproape sufocat şi oricât ar aştepta românii un miracol economic, el nu va veni fără ca acest spirit întreprinzător să fie trezit la viaţă.
Acest lucru este mai important decât pare pentru că, pentru ca acest miracol să se producă e nevoie de câteva condiţii care trebuie îndeplinite. Mai întâi, românii trebuie să se simtă bine în ţara lor. Nu poţi să-ţi faci planuri de viitor, nu poţi să îţi asumi riscuri şi să-ţi iei inima în dinţi dacă inima ta este grea şi dacă nu vezi niciun viitor pentru tine şi ai tăi în ţara ta. Ca să se simtă bine în ţara lui, orice om trebuie să vadă că poliţistul din colţ este acolo ca să îl apere, nu ca să îl jefuiască împreună cu hoţii, că legea îl protejează, nu îl oprimă, că drumurile sunt bune, nu desfundate că guvernul este grijuliu şi chibzuit cu taxele şi impozitele lui şi nu vede în cetăţean doar o sursă de bani pe care s-o exploateze pentru a-şi ascunde incompetenţa şi corupţia. Nu în ultimul rând trebuie să se bucure că are acces la o cultură vie şi de calitate. Aşa cum am mai avut ocazia să o spunem, ceea ce ţine spiritul unei naţiuni viu este speranţa şi, de aceea, orice lider care este capabil să trezească speranţa în cetate va fi invincibil. Or, românii se simt rău în ţara lor, pe care mulţi au părasit-o deja iar alţii, la fel de mulţi, se gândesc să o părăsească, şi mult mai grav, nu mai au nicio speranţă. Spiritul lor este frânt şi asta se vede în falimentul ei moral.
Numai într-o ţară mortificată moral poţi asista la spectacolul obscen al victimizării şi martizării lui Adrian Năstase, numai într-o ţară care şi-a pierdut simţul de orientare etică poţi să compari un produs pur al nomenclaturii comuniste ca Năstase cu Iuliu Maniu şi Corneliu Coposu fără să te prăbuşeşti a doua zi sub oprobriul public. Vreţi să vă indignaţi? Indignaţi-vă că televiziunile propagă fără ruşine noul cult pagân al lui Adrian Năstase, pe care îl văd ba preşedinte, ba judecător la CEDO şi că îi ridică în slăvi “calităţile intelectuale”, când singura sa producţie intelectuală semnificativă este teoria “drepturilor omului ca submarine torpiloare ale socialismului” expusă în lucrarea de referinţă “Drepturile omului, un concept retrograd”! Indignaţi-vă că domnul Ponta îşi păstrează titlul de doctor în Drept când însăşi Universitatea Bucureşti, adică instituţia care a emis acel titlu spune că a fost “plagiat” dar culmea, nu are dreptul să i-l retragă! Indignaţi-vă că autorul unui furt intelectual este prim-ministrul ţării, favoritul televiziunilor şi favorit la prezidenţiale, în vreme ce omul care a avut curajul să-i ţină piept lui Ponta, rectorul Universităţii Bucureşti, profesorul Mircea Dumitru este în cel mai bun caz ignorat, iar în cel mai rău, atacat imund. Indignaţi-vă că sistemul de Justiţie din România este atât de putred încât ucide moral tot ce atinge, astfel încât oamenii care trebuie să împartă Dreptatea au ajuns să emită judecata conform căreia “magistraţii care nu iau bani sunt tâmpiţi”, aşa cum probabil că sunt convinse şi acum judecătoarele şpăgare! Indignaţi-vă că parlamentarii români se agaţă cu ghearele şi cu dinţii de privilegii şi că recurg la orice tertipuri oricât de murdare pentru a ucide Agenţia Naţională de Integritate, singura instituţie alături de DNA, care stă între mafia instituţionalizată şi societatea românească! Indignaţi-vă că Georgescu, Danileţ, Daniel Morar şi Monica Macovei (cei din urma, singurii doi demnitari romani pentru care băgăm mâna în foc că sunt incoruptibili) sunt demonizaţi, iar Năstase este ridicat la rang de martir şi Becali de apostol! Indignaţi-vă că un personaj extraplat din punct de vedere moral precum Crin Antonescu are şansele cele mai mari să devină preşedintele României, că Andrei Marga, într-un act de impostură incalificabil, a confiscat prezenţa românească la Salonul de Carte de la Paris pentru el şi clienţii săi, în vreme ce cei mai străluciţi şi mai reprezentativi autori români rămân acasă! Indignaţi-vă că un om responsabil în mare parte pentru distrugerea Dreptei, Elena Udrea, candidează sâmbăta aceasta la preşedinţia celui mai important partid de Dreapta, care ar trebui să fie exponentul moderaţiei, cumpătării, austerităţii şi inteligenţei sclipitoare, că adversarul său este Vasile Blaga adică o non-alegere şi că din poziţia sa înaltă, însuşi preşedintele României patronează acest eşec moral!
Indignaţi-vă faţă de toate aceste lucruri şi poate speranţa va începe să renască în România iar românii vor reînvăţa se simtă un pic mai bine în ţara lor.

__________
Articol preluat de aici: http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/indignati-va-296827.html

Niciun comentariu:

Gândul Zilei 1118 - Luni 23 ianuarie 2023:

”Golește-ți mintea, o dată pe zi. Retrage-te câteva minute și intră în stare alfa, iar acolo caută pepita ta de aur din ziua respectivă, înt...