”Există două tipuri de limitări: pe de-o parte cele impuse de Natură, prin intermediul legilor ei imuabile, iar pe de alta prin lipsa de educație.
Limitările Naturii sunt imposibil de înfrânt... până când, într-o bună zi, sunt descoperite legile din spatele lor, ceea ce transformă imposibilul în posibil; vezi imposibilitatea omului de a zbura, imposibilitatea omului de a atinge Luna de pe cer, imposibilitatea omului de comunica aproape instantaneu de pe un continent pe altul; legile naturii spuneau clar, cu doar trei secole în urmă, că așa ceva este imposibil. Așa cum spun acum despre învingerea gravitației fără a folosi motoare de rachetă sau despre transferul de materie, tot instantaneu, de pe o planetă pe alta, ba chiar dintr-un sistem solae în altul.
Limitările impuse de educație, însă, sunt cele care afectează toate - dar absolut toate! - persoanele de pe planeta Pământ. Căci indiferent cât de educat ar fi un om, tot mai există în el lacune din cauza cărora nu reușește să depășească anumite bariere. Dacă bărbații și femeile ar avea idee cât de multe pot face, cine pot deveni cu adevărat și ce pot dobândi de la viață educându-se permanent, în mod conștiincios și cu sârg, ar dedica cel puțin un sfert din zi, în fiecare zi, celui mai important lucru din existența Omului: Educația.
(Atenție, nu mă refer la școală și la ceea ce se poate învăța în sistemul de învățământ; școala este importantă, dar ea reprezintă doar fundația; școala nu educă un om, școala îl învață să se educe; educația reală este procesul de acumulare de cunoaștere și experiență practică ce se desfășoară după terminarea școlii. Dezvoltarea personală prin intermediul autodidacticismului este singura educație care produce rezultate remarcabile și aceasta se poate produce inclusiv în școală, dar nu în cadrul programei oficiale, ci prin intermediul mentoratului oferit de profesorii cu har de educatori, într-o relație de maestru – discipol.)
Tocmai de aceea, dacă acum simți limitări în existența ta, de orice natură ar fi ele, nu căuta remediul în altă parte în afară de educație, căci nu-l vei găsi. Toate problemele indivizilor își trag esența dintr-o educație precară sau nefinalizată într-o direcție sau alta. Și singurul mod prin care oamenii își pot finaliza educația este prin studiu, prin lectură asiduă, după care prin aplicarea, în mod activ, a celor învățate, prin punerea în mișcare a procesului evolutiv clasic: învățare –> aplicare –> eșec –> învățare –> aplicare –> eșec –> învățare –> aplicare –> succes! Când pornești pe acest drum și te oprești fără să înveți din greșeli, înseamnă că ai pierdut. Scopul final al educaţiei este doar succesul. Dar succes fără a învăţa din lecţiile eşecului nu există, succes fără efort real nu există, succes fără a-l lega de o semnificaţie înaltă nu există.
Gândeşte-te astăzi la acest subiect: ce anume mă limitează în ariile vieții unde nu-mi merge bine? Și când găsești lacunele, întoarce-te la educație. Îți garantez 100% că odată descoperită informația pe care n-o știai, dacă o vei pune în aplicare în mod corect, limitarea ta va dispărea ca și când nici n-ar fi fost!
Ține minte: întotdeauna ești mai mult decât ceea ce crezi tu că ești și poți mai mult decât ceea ce crezi tu acum că poți!”
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu