de Constantin D. Pavel
Mi s-au pus nenumărate întrebări legate de o mulţime de subiecte privind dezvoltarea personală, majoritatea având ca leit-motiv Spiritul de Învingător. Voi enumera mai întâi întrebările, după care voi trece la răspunsuri, apoi voi concluziona cu o încheiere care oglindeşte punctul meu de vedere. Vă anunţ de pe acum că răspunsurile sunt universal valabile pentru toate întrebările – iar întrebările pot fi reduse, practic, la una singură: De ce?
De ce unii reuşesc în viaţă, iar alţii au parte numai de eşecuri? De ce unele căsnicii sunt un adevărat Rai, iar altele sunt Iadul pe pământ? De ce unii copii sunt sârguincioşi şi învaţă la şcoală, iar alţii abia reuşesc să treacă clasa? De ce colegul de bancă din liceu a ajuns atât de bine, iar tu te chinuieşti de la o lună la alta şi nu mai ştii cum să scapi de necazuri? De ce fraţii şi surorile unora le sar în ajutor la cel mai mic semn, iar tu te vezi cu ai tăi cel mult de două ori pe an? De ce şeful îl apreciază pe colegul tău de birou, iar pe tine te critică mai mereu? De ce unii au o sănătate de fier, iar alţii îşi petrec zilele numai pe la uşile doctorilor? De ce unii primesc de la părinţi tot sprijinul de care au nevoie ca să pornească în viaţă, iar tu ai fost nevoit să pleci de la lingură? De ce unii conduc numai maşini scumpe şi, în plus, le mai şi schimbă o dată pe an, iar alţii compostează zilnic bilete de tramvai?...
Pentru că... vor! Pentru că... acţionează! Pentru că... planifică! Pentru că... iubesc sincer! Pentru că... îşi asumă responsabilitatea tuturor acţiunilor lor! Pentru că... ştiu ce vor de la viaţă! Pentru că... sunt cumpătaţi! Pentru că... se educă neîncetat! Pentru că... se bucură de viaţă aşa cum este ea! Pentru că... iartă! Pentru că... râd mai mult! Pentru că... sunt perseverenţi! Pentru că... nu urăsc! Pentru că... sunt încrezători în oameni şi în ei înşişi! Pentru că... au răbdare! Pentru că... sunt organizaţi! Pentru că... ştiu să ceară! Pentru că... îi ajută pe alţii! Pentru că... vor să învingă!
Cu toţii avem două mâini, două picioare, doi ochi, două urechi, un nas, o gură şi un creier. Ce ne diferenţiază? Mâinile? Picioarele? Ochii? Urechile? Nasul? Gura? Nimic din toate acestea. Atunci, să fie creierul? El să fie organul care face diferenţa între Învingători şi perdanţi? Da! Căci creierul este „unitatea noastră centrală”, care primeşte, procesează şi transmite toate informaţiile care există în jurul nostru! El, creierul, suntem Noi!
Şi dacă este atât de important, dacă el este cel care influenţează decisiv ceea ce suntem, de ce unii îl folosesc la adevăratul său potenţial, iar alţii nu? Pentru că... aşa au fost învăţaţi! Primii de un anumit tip de profesori, ceilalţi de un alt tip de profesori. Profesori buni şi profesori slabi. Învăţăcei buni şi învăţăcei slabi. Învingători şi perdanţi!
Specialiştii au ajuns, în ultimele decenii, la o concluzie de-a dreptul bulversantă: capacitatea creierului uman de a acumula informaţii este... nelimitată! Limitată este, în schimb, capacitatea lui de a prelucra aceste informaţii. Din fericire, însă, se ştie încă din străvechime că această din urmă capacitate poate fi... antrenată, ca şi când ar fi un muşchi.
Concluzia? Cei care au Învins în viaţă au aflat metoda de a-şi antrena propriul creier. Ei şi-au îmbunătăţit capacitatea de prelucrare a informaţiilor din mediul exterior, ceea ce a dus la o vizualizare mai bună a multitudinii de oportunităţi din jurul lor, după care au trecut, pur şi simplu, la acţiune. Iar de la acţiune la rezultate e mai puţin de-un pas!
Mulţi oameni îşi pun întrebările enumerate în acest articol. Puţini au curajul să caute răspunsul. Cei mai mulţi se rezumă la identificarea unor... motive prin intermediul cărora să-şi justifice insuccesele. Motivele nu sunt niciodată răspunsuri! Iar o viaţă de Învingător se construieşte nu pe motive, ci pe răspunsuri certe. O viaţă de Învingător se clădeşte cu trudă, cu răbdare, cu speranţă şi, nu în ultimul rând, cu credinţă! Toate, coordonate de... creier!
Toţi suntem la fel, toţi avem şanse egale! De ce unii reuşesc şi alţii eşuează? Pentru că... primii învaţă de la Învingători, iar ceilalţi de la învinşi. Pentru că... primii vor, iar ceilalţi doar se amăgesc că vor... Pentru că... primii plătesc preţul succesului, iar alţii se caută de mărunţiş...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu